Kopiëren en plakken in de editor

Er komt een mailtje voor een supportvraag binnen: “Ik heb nieuwe tekst toegevoegd in mijn WordPress website en het ziet er niet uit. Er gebeuren allemaal rare dingen”. Ik ga op de site kijken en zie inderdaad vreemde witruimtes en rare uitlijning in het bericht staan. Als ik in de code ga kijken zie ik allemaal html codes op plekken waar ze niet zouden horen te staan. Zo heeft de website een “container” waarin zowel de content als de sidebar staat, maar de code voor deze container zie ik bij elke regel opnieuw terugkomen. Wat is hier toch gebeurd?

Als ik naar de tekst-editor ga in WordPress dan zie ik daar weer al die codes staan. Kennelijk is dat met het schrijven van de tekst gebeurd. Maar de klant geeft aan de tekst direct in de pagina te hebben getikt en niet vanuit Word of waar dan ook te hebben geplakt. IK kan in ieder geval alle code verwijderen via de teksteditor en ben toch benieuwd hoe de klant heeft gewerkt. Het blijkt dat hij vanaf de website een stuk tekst heeft gepakt en dat in eerste instantie in de editor heeft geplakt en daar alle tekst weer heeft weggehaald en toen is gaan tikken. Eén stukje code is kennelijk blijven staan, dat stukje met de container code, en door naar een nieuwe alinea te gaan met de entertoets heeft die code zich elke keer weer opnieuw gekopieerd. Elke alinea werd zo een container, met de daarbij behorende opmaak. En ja.. dan gaan dingen er vreemd uit zien.

Gelukkig is er een snelle oplossing.

  • Controleer bij het plakken van tekst vanuit een ander programma, website of de voorkant van je eigen website, via de teksteditor of er vreemde code in staat. Code herken je omdat het tussen <> staat. De enige code die je er eigenlijk zou moeten zien is de code van de kopteksten, herkenbaar aan <h1>, <h2> en verder. Of wellicht van een tabel, als je die in de tekst hebt staan. Deze is herkenbaar aan <table> en allerlei code die daarna volgt tot </table>. Heb je geen tabel in de tekst gezet en vind je toch deze code, dan klopt dat niet. Of van een opsomming, herkenbaar aan oa <ul> en <li> voor een ongenummerde lijst.
  • Verwijder alle code die er niet hoort, dus als je, zoals bij de eerste bullet staat, geen tabel in je tekst hebt staan en toch de tabel code ziet….. verwijderen. Dit alles kan ook via de snelle methodes:
    • Screen Shot 06-05-16 at 03.30 PMSelecteer alle tekst en klik op het gummetje (knop 1) in de tweede knoppenbalk (heb je geen tweede knoppenbalk klik dan op knop 2)
    • Selecteer alle tekst, kopieer de tekst en plak hem vervolgens terug via knop 3, plakken als tekst. Deze knop kun je activeren. Alle tekst die vervolgens geplakt wordt, zal zonder code, als platte tekst geplakt worden.
  • Controleer weer via de teksteditor of inderdaad alle code weg is.
  • Eventueel de koppen weer opnieuw aanmaken.

En natuurlijk zorgen dat je dit soort problemen voorkomt, door tekst altijd via de “plakken als tekst” knop te plakken.

Blijft de opmaak vreemd en is alle rare code volgens jou uit de tekst verdwenen, dan kijk ik graag even met je mee. Je hoeft dan alleen maar even contact met mij op te nemen.

2 reacties

  1. Dat is het grote nadeel van WordPress, eigenlijk kun je niks!

    In Dreamweaver cc HTML site kan ik zoveel kopiëren plakken als ik wil. Zonder dat ik iedere pagina op achter gebleven html moet controleren,.

    Ik zit nu met de taak om 1500 pagina.s van html over te zetten naar wordpress, dit is onbegonnen werk.

    Ik kan m’n eigen site niet kopiëren en plakken, omdat WordPress niet met de html codes om kan gaan. Kan wel een css erin plaatsen, maar de pagina die ik kopieer, is niet schoon voor WordPress.

    Om iedere pagina weer als platte tekst te plakken, alle links zoeken, en alle foto’s opzoeken, is een onbegonnen karwei.

    Ook in Elementor site builder, komt er geen schone tekst te staan als ik kopieer en plak.

    • Ik wil nog wel eens gewoon uit de bron kopieren. Als de html website goed gebouwd is zal een groot deel van de content ook in 1 deel staan. Dit zou je in zijn geheel kunnen kopieren en dan plakken in de html editor van WordPress. Dan pakt hij ook alle links mee. Plaatjes moet je dan nog wel ergens uploaden, maar als die op de html website in 1 bepaalde map staan zou je die map op de server kunnen aanmaken en daar alle plaatjes in kunnen zetten en daar naar blijven linken. Maar 1500 pagina’s is onbegonnen werk. Een website met 1500 pagina’s in html maken is al onbegonnen werk lijkt me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *